Podvezice za svadbu:
Sve što želiš da znaš o ovoj tradiciji

Bilo da te smaraju tradicije na venčanjima ili da im se preterano raduješ,  za svakog od nas postoje tradicije kojima se većina raduje ili su nam makar interesantne. Pucanje u jabuku, bidermajer, kupovina mlade, svadbene podvezice, deveruše…. Venčanje je poseban dan u životu svake mlade i tom smislu sve ostalo se stavlja po strani i taj dan se mora napraviti posebnim.

Kod nas ova praksa nije zaživela ili se može reći nije popularna da bi bila uobičajena. Ali, sigurno dobar broj ljudi voli da vidi makar na filmu ovu tradiciju – svadba i podvezica na nozi! U poslednje vreme, šetnje po gradu devojaka kao TeamBride je uobičajen, a jedna sitnica je sve prisutnija – podvezica na nozi! Dakle svadbe nam, makar još uvek, nisu amerikanizovane, ali devojačke večeri su na prilično dobrom putu.

Ovaj fenomen je i nas poprilično zainteresovao pa smo pročitali više tekstova po američkim časopisima. Saznali smo u čemu se krije tajna, šta je značenje čega, postoji li zaista u tome tradicija ili se radi o jeftinom performansu.

Šta je svadbena podvezica?

Generalno podvezica je deo donjeg veša i u davnijim vremenima, korišćene su da bi držale ženske čarape, kako ne bi padale ispod kolena. Kako se moda menjala i napredovala, sve su se manje upotrebljavale. Vremenom su postale deo mode dama visokog društva, pa su postajale unikatnije i sada su deo seksi donjeg veša.

Da se vratimo svadbenim povezicama u američkoj kulturi. Tokom ceremonije mladoženja treba da skine podvezicu zubima ili rukom i baci je u masu muških svatova. Nešto kao u slučaju bidermajera, muškarac koji uhvati podveziću će se oženiti sledeći. Danas se tumačenje ove radicije modernizovalo, o čemu ćemo kasnije pisati.

Dobro, ovo je sve blo lako ali tu ima dosta pitanja o detaljima koja ostaju neodgovorena: Na koju nogu se stavlja, Koliko visoko se stavlja, i kako je sve ovo uopšte počelo i koja je simbolika ovog čina?

Kako je nastala tradicija svadbene podvezice?

Tradicija svadbene podvezice se pamti još od srednjeg veka. O ovom običaju je pisano prvi put u engleskoj njizi sa početka prošlog veka. U toj knjizi se spominje kako bi mlada izašla iz svoje kuće sa deverušama, kada bi nastao grabež za podvezicom. Mlada koja bi imala ko da je posavetuje, unapred bi olabavila podvezicu kako bi joj je lako skinuli i praktično ostavili na miru. Ali, ako je svadbena podvezica prilično čvrsto stajala – onda bi ostala potpuno očerupane haljine. Komad mladine haljine se smatrao kao sreća sa svadbe!

Vremenom ovaj običaj je postajao sve bezobzirniji, pa su svatovi čak pratili mladu sa mladoženjom do sobe cepajući joj odeću. Hvala bogu, u jednom momentu su se stvari civilizovale. Tako je nastala tradicija bacanja bidermajera i svadbene podvezice u ženske i muške svatove. Time je zaustavljeno čerupanje mladine haljine…

Moderna pravila svadbene podvezica

Ne postoji pravilo ko kupuje podvezicu. Može to biti kuma ili neka od deveruša, ali takođe i mlada sama sebi može kupiti onakvu kakva se njoj sviđa. Kao i u svemu vezano za tradiciju, kada izađe iz mode, što tradicionalnije izgleda to je skuplje. Čudo ili ne, ali istina je da podvezica može koštatiti i po više stotina dolara.

Što se tiče stila uglavnom postoje dve varijante, gužvane satenske i čipkaste svadbene podvezice. Iako je ranije bilo standardno da je podvezica bele boje, sada se kupuju u bilo kojoj boji, kako mlada voli. Kao i svak aksesoar postoji i varijata sa ukrasima kao što su mašnice, perle, drago kamenje ili kristali.

Kao sa svakim komadom garderobe za svadbe preporučuje se da se podvezica proba minimum dan ranije. Tim će se izbeći stres na dan svadbe, i na miru se sve može podesiti da bi se savršeno uklopila na butinu.

Ne postoji pravilo vezano za nogu na kojoj se nosi podvezica, zavisno od želje može se staviti na desnu ili levu nogu. Takođe, poznata je fora da se na podvezici može držati karmin, novac ili mobilni, a u Bond filmovima i pištolj.

Najbolje je nositi odmah iznad kolena jer je to najuži deo noge. Time se sprčavaju eventualne neprijatnosti, ako bi se druga noga češala ceo dan o podvezicu. Pored ovoga, podvezica sigurno neće spasti jer se ispod nalazi širi deo noge. I za kraj, ovaj deo noge će biti vidljiv ako je haljina sa šlicem, pa će se na šmekerski način staviti do znanja – mlada nosi podvezicu!

Pogledaj našu svadbenu ponudu - kolekcija Amor Blanco

Kao sa svim tradicijama, neke se poštuju, neke ne, neke delimično. Podvezica se može nositi ceo dan, a može je mladoženja zubima skidati sa mladine noge i baciti za sreću grupi neženja.

U nekim slučajevima, podvezica ostaje mladi na nogama do prve bračne noći – sve zavisi kako mlada kaže. Tada naravno nema bacanja svadbene podvezice neženjama.

Može li da se izbegne bacanje podvezice svatovima?

Neke mlade ne žele da se odreknu svoj podvezice, pa ih čuvaj kao uspomenu na najvažniji dan u svom životu. Kakve su onda mogućnosti da se ispoštuje tradicija i da mladi ostane uspomena?

Dobra opcija bi bila da se kupe prava i rezervna podvezica. Tako će jednu podvezicu mlada sve vreme nositi i druga će mladoženja zubima skinuti i baciti u svatove, ako bude bacanja podvezice. Tako će se ispoštovati ceremonija i biće mnogo zabave, ali će i mlada imati uspomenu sa venčanja za sebe.

Ipak postoje devojke, čak i u Americi, kojima nije prijatno da mladoženje lovi podvezicu ispod haljine dok sve to gledaju njeni roditelji i starija rodbina. Iz ovog razloga podvezicu treba probati dan ranije kako bi se savršeno podesila za nogu mlade. Takođe, uvek mlada sama može skinuti i dati mladoženji kako bi je jednostavno bacio gostima i ispoštovao tradiciju.

Uživali smo čitajući tekstove o tradiciji svadbenih podvezica. Ako imaš neko pitanje ili iskustvo piši u komenaru!