13 dobro čuvanih tajni kako da tvoje ženske čarape duže traju!

Svi znamo koliko su najlon čarape osetljiva roba, neke traju i do godinu dana a neke svega par minuta. Koliko smo sve samo puta čuli od drugarica da su pocepali čarape čak pri prvom oblačenju… Mnoge žene iz toga razloga, kada idu na bitnije događaje, nose u torbi rezervni par, za svaki slučaju… Ponekad svi pomislimo da bez obzira koliko se novca da na čarape, bilo da je 200 ili 1000 dinara, podjednako nervira kada se brzo iscepaju. Sve ovo ume da bude veoma smorno posebno kad imaš bitan događaj pred sobom.

Pa onda, postoji li način kako da učinimo da naše čarape traju duže nego što je to bilo do sada?
Da li postoji razlika između najlon čarapa iz supermarketa, ili seksi čarapa za haltere koje se mogu kuputu samo u brendiranim radnjama?

Da li brend nešto znači ili je to samo način da se dodatno plati ista vrednost?
Da li postoji garancija da će se skuplje najlon čarape pokazati izdržljivije same po sebi ili i od nas zavisi?

Odgovori sva ova pitanja su i da i ne, i to je ono na šta ćemo dati posredne odgovore kroz tekst. Postoji 9 glavnih saveta, podeljenih u tri grupe, koje se odnose na to, kako obuvamo najlon čapare (nije bitno da li su hulahopke u pitanju ili samodržeće čarape ili čarape za haltere), kako ih peremo i kako ih čuvamo.

Pa, da krenemo od početka.

Kako se ispravno obuvaju i nose najlon čarape?

Generalno materijal od kojih su napravljene najlon čarape je prilično osetljiv i na najmanju neravninu, pa nokat ili dlaka mogu biti kobni – posebno kad se radi o tanjim čarapama. Ovo naravno ne znači da ih ne treba nositi ili samo čuvati za posebne prilike. Štos je u tome da ih nosiš što više, a opet da traju što duže.

Obavezno ih zamrzni pre prvog nošenja

Po mnogima ovo je izlizana fora, ali po mnogima ovo zaista pomaže. Radi se o tome da se kada se zalede a kasnije i prirodno otope i osuše čarape, niti njihovog materijala postaju čvršće i izržljivije.

Koristi rukavice – zvuči ludo, ali koliko puta si čula da se čarapa pocepala na nokat ili na prsten. Zašto rizikovati seksi hulahopke ili čarape za haltere da budu uništene, a čekala si specijanu priliku da ih obučeš… Bilo koje pamučne ili mekane rukavice mogu pomoći.

Budi sigurna da ih uvek pravilno obuvaš

Veruj nam, želiš da izbegneš raztezanje tkanine jer sitne niti pucaju i stvaraju vidljive istegotine svaki put kad se pretera pri obuvanju. Navuci ih na dlan sve do mesta za palaci nežno namesti na prste deo koji tamo ide, i polako vuci rukama prema telu uz popuštanje najlon čarapa da ostaju na tvojoj nozi. Ako su u pitanju samodržeće čarape ili čarape za haltere, ukoliko želiš dodatno da ih podigneš – nemoj da vučeš samo gornji kraj, već urolaj sve do ili pod kolena i ponovo ih vuci na gore uz slabije popuštanje čarapa. Tako će ravnomerno zategnute biti još višlje na butini.

Budi pažljiva i pravilno ih skidaj

Radi samo suprotno od oblačenja, stavi prst u čarapu i kreni da ih navlačiš na svoj dlan. Iako skidanje tako što ćeš ih nesmotreno vući na dole može u nekim situacijama izgedati seksi – nemoj to raditi sa čarapama do kojih ti je stalo!

Po kući nikad ne idi bosa!

Obuća koja ti ne odgovara ili ti je nedaj bože tesna, može napraviti oštećenja na peti ili stopalima. Ali kada si kod kuće, moraš nositi mekane kućne papuče kako bi sačuvala svoje čarape.

Nega stopala – kada se radi o najlon čarapama, manikir i pedikir su obavezna stvar! Noktat od palca je opasan, ali takođe i nokti na svim ostalim prstima. Suve pete i tabani takođe mogu napraviti velika oštećenja već nakon prvog nošenja, pa moraš paziti o tome.

Kako se pravilno peru najlon čarape?

Koliko god da paziš pri obuvanju ili skidanju i generalno nošenju, nejlon čarape se pojdednako mogu upropastiti i pri pranju. Mnogo žena, potpuno nesvesno, ošteti svoje hulahopke ili čarape za haltere tokom pranja. Ako se ispravno održavaju, veruj nam, i najtanje najlon čarape mogu trajati mesecima!

Peri ih posle svakog nošenja

Koliko god da ovo zvuči čudno da se kaže, ali mora. Najlon čarape se moraju prati nakon svakog nošenja. Znoj ima soli u sebi što nagriza materijal, a takođe pri nošenju materijal se blago isteže. Pranjem ćeš restartovati sve ove nesavršenosti i materijal će biti savršeno svež za sledeće oblačenje.

Ručno pranje je obavezno

Ručno pranje preporučujemo za sav donji veš, ali ako moraš da izabereš samo jednu stvar koju ćeš ručno prati – to moraju biti najlon čarape! Materijal je jednostavno previše fin i ako baš moraš da ih provučeš kroz mučenje centrifuge, obavezno ih stavi u kesicu za pranje donji veš, kako bi ih zaštitila od dugmića, rajsferšliusa i ostalih opasnosti. Čak ni mašina sa ručnim pranjem neće dovoljno biti nežna kao par minuta u sapunjavoj vodi.

Obavezno ih peri naopačke

Kao i drugu garderobu, i čarape ćeš bolje čuvati ako ih pereš naopačke. Čemu to pomože? Pa pre svega da ako se unura nalazi neki neželjeni predmet ili dlaka da ispadne, to je odlično kao pevencija za buduća nošenja. Takođe, blage naslage znoja na tabanima će ovako biti bolje oprane.

Nemoj ih cediti

Kada završiš pranje, nemoj ih cediti do iznemoglosti. Sve što možeš da uradiš je da ih stisneš šakama kako bi izašao višak vode, ili blago umotati u nežan peškir. Ne moraš previše brinuti o višku vode jer je materijal 100% sintetični i veoma se brzo suši.

Nemoj ih sušiti u mašini za sušenje veša

Mašinu za veš nemoj molim te, a što se tiče mašine za sušenje to strogo zabranjujemo! Ukoliko imaš samodržeće čarape, silikonska traka će biti uništenja verovatno nakon prvog sušenja u mašini. Ako imaš čarape od svile ili vune će dobiti veoma čudan oblik zbog toplote u bubnju mašine.

Kako se ispravno čuvaju najlon čarape?

Iako nisi u kontaktu sa njima kada su u ormaru, način na koji ih čuvaš može takođe doprineti njihovom veku trajanja. Obrati pažnju na par sitnica u nastavku.

Čuvaj ih odvojeno

Materijal od kog su napravljene je veoma osetljiv, i bilo kakav dodatak na donjem vešu kao što je črvšća čipka na gaćicama, kukice od brusa ili čak mašnice, mogu napraviti malo oštećenje koje će se vremenom samo povećati. Najbolji način da čuvaš najlon čarape su odvojena najlon kesica, kutija od maramica ili posebna fioka u kojoj su izdvojene.

Lepo i uredno ih složi

Većina žena svoje najlon čarape čuva u klupku ili jednu u drugoj. Ovo je velika greška, jer i ovde dolazi do sitnih oštećenja, jer se jedan deo materijala neravnomerno rastegne i tako ostavi. Najbolji način je da ih nakon pranja lepo složiš u cik-cak i bez istezanja ostaviš da čekaju novi momenat za upotrebu. Na jednom blogu smo pričitali da tako složene čarape možeš vezati nežnom trakom kako tvoja fioka izgedala još lepše!

Da li ti imaš neki savet koji će produžiti trajanje najlon čarapa ili hulahopki? Napiši u komentaru!